Afscheid nemen op het kinderdagverblijf

Afscheid nemen op het kinderdagverblijf

Afscheid nemen op het kinderdagverblijf

Hebt u of uw kind wel eens last van het afscheid moment op het kinderdagverblijf?

Help… mijn mama/papa gaat weg!! Help.. mijn kind is verdrietig…!! Tja, wat doe je op dat moment?…

Het moment waarop u het kinderdagverblijf binnenstapt en uw kind of uzelf moeite heeft met afscheid nemen. Dat is een lastig moment. Hoe kan u nou voorkomen dat dit moment een lastige situatie wordt?

Er zijn verschillende mogelijkheden bedacht om het afscheid moment voor de ouder en voor het kind makkelijker te maken. Een bepaalde mate van scheidingsangst hoort bij een normale ontwikkeling van kinderen. Toch betekent dit niet dat je niks aan dit moeilijke moment kunt doen. Je kind heeft in dit soort lastige situaties veel baat bij voorspelbaarheid en vaste gewoontes. Ik zal voor u een aantal tips/mogelijkheden op een rijtje zetten.

 • Houd het afscheid kort. Dit is voor uzelf en voor het kind fijner. Door lang op het kinderdagverblijf te blijven hangen of erom heen te draaien maakt het voor uw kind niet duidelijk.
 • Zorg dat je een afscheidsritueel hebt, zodat het moment van afscheid nemen duidelijk wordt voor het kind. Herhaal dit bij elk afscheid moment. Bedenk een vaste volgorde voor alle dingen die jullie voor vertrek en bij aankomst doen.

Bijvoorbeeld:
1. De pedagogisch medewerksters begroeten / overdracht.
2. Samen de spullen van het kind opbergen.
3. (Samen een spel/activiteit uitkiezen.) à Hoeft niet, als je het moment van afscheid nog korter wilt houden.
4. Een dikke knuffel/kus of even zwaaien op dezelfde plek, bij het raam of bij de deur. Loop rustig, maar wel vastberaden weg.

 • Maak voor uw kind thuis een stappenkaart die je samen door kan nemen als de dag begint. Bijvoorbeeld:
  Een foto van papa/mama en het kind met de fiets/auto. (onderweg naar het kinderdagverblijf)
  Een foto van papa/mama en het kind op het kinderdagverblijf. (breng en afscheid moment)

Een foto van papa/mama met de fiets/auto. (onderweg naar het werk)
Een foto van papa/mama werk. (werken)
Een foto van papa/mama met de fiets/auto (onderweg naar het kinderdagverblijf)
Een foto van papa/mama met het kind op het kinderdagverblijf. (naar huis)

 • Laat uw kind iets meenemen van thuis zodat het kind op het moment van verdriet/emoties houvast heeft aan een veilig voorwerp. Een foto van het gezin, knuffel, boekje.
 • Zorg dat je zelf met een fijn en zelfverzekerde houding afscheid neemt van het kind. Laat het kind merken dat je vertrouwen hebt in de pedagogisch medewerkster. Door zelf een duidelijke overtuiging te hebben en niet te twijfelen maakt u het voor uw eigen kind makkelijker. Kinderen voelen vaak al snel de emoties/gevoelens van ouders.
 • Vertel je kind regelmatig wat er zo leuk is aan het kinderdagverblijf.
 • Laat uw kind thuis helpen met het pakken van zijn/haar tas.
 • Als je afscheid hebt genomen en je kind gaat protesteren, negeer dit dan. Je neemt afscheid van je kind en het kind gaat protesteren.. Het is belangrijk om hier dan niet op te reageren. Als je afscheid hebt genomen, dan is het belangrijk, hoe rot dat ook kan voelen!, dat je doorzet. Ga er vanuit dat de leidsters juist op dit soort momenten er voor je kind zijn en je kind zullen helpen en troosten.

Als je deze tips een aantal weken achter elkaar toe blijft passen en dit daarna ook vol blijft houden dan zal je merken dat het afscheid moment makkelijker zal worden. Het is voorspelbaar en duidelijk. Een kind en uzelf zal hier veel baat bij hebben.

Succes!! En vergeet niet, vragen stellen of je emoties en gevoelens delen met de pedagogisch medewerksters mag en kan altijd!